Lähetetty 26.2.2014 seuraaville suomalaisille päättäjille:
Jyrki Katainen, Jutta Urpilainen, Martti Hetemäki, Jukka Pekkarinen, Lauri Savander
Arvoisat päättäjät,
julkisuudessa tammikuun lopulla esiintyneiden tietojen mukaan valtiovarainministeriö suunnittelee alimpien verokantojen nostamista jälleen. Järjestömme on nyt erittäin huolissaan kasvavasta epätasa-arvosta liikuntapalveluiden verotuksen suhteen. Viimeisen 10 vuoden aikana alamme yhdistysten palvelumyynti on veroedun turvin kasvanut merkittäväksi liiketoiminnaksi. Olemme jo aiemmin lähettäneet asiasta faktaa Kuopiossa toimivalle yhdistysverotuksen yksikölle. Me emme aja verottomuutta vaan verotasa-arvoa EU:n kilpailusäädösten edellyttämällä tavalla. Jo vuonna 2010 valtiovarainministeriön tarkastusvirasto kiinnitti huomiota siihen, että yhdistysten ja säätiöiden verottamattomuudessa makaa noin miljardin euron saatavat. Lisäksi yhdistysten verottomuus myös houkuttaa harmaan talouden piiriin. On olemassa esimerkkejä, joissa sama toimija toimii sekä yhdistyksenä että yrityksenä.
Tämän asian oikaisuun on kuitenkin jo olemassa hyviä ohjeistuksia, joihin on linkit alla, ja pyydämme, että nämä ohjeistukset otettaisiin kaikissa verotoimistoissa aktiiviseen käyttöön. Yleishyödyllisyyden käsitettä käytetään tällä hetkellä hyvin epämääräisesti, mutta yleishyödyllisyyden kriteeriksi tulisi ottaa myös vero- ja työllistämisvaikutus, koska tällä hetkellä yhdistystoiminta syö alan työpaikkoja. Portugalissa liikunta-alan alv:n nosto merkitsi kuntosalien osalta 20 % myynnin laskua ja konkurssiaaltoa (Lähde: Suomen Kunto- ja hyvinvointikeskusten liitto ry). Liikunnan ja tanssin alalle on turha kouluttaa väkeä, jos työllistämisedellytyksistä ei pidetä huolta.
Verohallinnon ohje yhdistysten verottamisesta (30.4.2007) on erittäin hyvä ja todella toteuttamiskelpoinen. Se on tässä alla linkkinä, jotta voitte sen nopeasti löytää. Verohallinnon ohjeen mukaan mm. toimiminen kilpailutilanteessa on yksi keskeinen kriteeri verotuksen toteuttamiseen, mutta tätä ei toistaiseksi noudateta.
1. Verohallinnon verotusohje yleishyödyllisille yhdistyksille ja säätiöille 30.4.2007, löytyy verohallinnon nettisivuilta osoitteessa:
http://www.vero.fi/fi-FI/Syventavat_veroohjeet/Elinkeinoverotus/Kokonaan_ja_osittain_verovapaat_yhteisot/Verotusohje_yleishyodyllisille_yhdistyks(10062)
Yhdistysverotuksesta ilmestyi v. 2009 myös työryhmämietintö, josta linkki alla. Samat periaatteet ovat luettavissa siitäkin, eli vero-ohjeistus on hyvin selkeä, mutta sitä ei ole pantu riittävästi käytäntöön.
2. Valtiovarainministeriön yhdistysverotyötyhmän mietintö 31.8.2009 osoitteessa:
http://www.vm.fi/vm/fi/04_julkaisut_ja_asiakirjat/01_julkaisut/075_verotus/20090831Yleish/Yleishyoedyllisten_yhteisoejen_tyoeryhmae_NETTI_%2B_KANNET.pdf
Verokohtelun tulisi olla oikeudenmukaista joko niin, että a) kaikkea palvelutuotantoa verotetaan samalla tavalla tai b) siten, että koko liikunta- ja tanssialaa ei veroteta lainkaan kuten sitä ei yhdistystoiminnassa veroteta. Tässä vielä linkki nettikeskusteluun, jossa alamme harmaata taloutta ja verottajan välinpitämättömyyttä on ihmetelty jo vuodesta 2008:
http://keskustelu.suomi24.fi/node/9650121
Edustamamme järjestön ja koko alan puolesta pyydämme, että hallituksen maaliskuun kehysriihessä liikunta- ja tanssialan verotukseen saataisiin kokonaisratkaisu, joka edistää alan työllisyyttä. Tämä tarkoittaa yhteneviä oikeudenmukaisia verokäytäntöjä samaa palvelua myyviä organisaatioita kohtaan riippumatta organisaation juridisesta muodosta. Mikäli yhdistykset saavat edelleen verosuojan, se tulisi antaa myös samaa palvelua tuottaville yrityksille ja niille tulisi sitten antaa mahdollisuus muuttaa halutessaan toimintansa yhdistysmuotoiseksi. Alansa yrittäjien etujärjestönä Suomen Tanssikoulujen Liitto on verottamisen ja yhtenäisen verokohtelun kannalla, mutta yritysten on usein mahdotonta toimia nykyisessä kilpailutilanteessa.
Suomen Tanssikoulujen Liitto ry:n hallitus
Juhani Kuosmanen, pj / Kuopio
Maija Kuosmanen / Kuopio
Petri Kokko / Espoo
Satu Kokko / Espoo