Suomen Tanssikoulujen Liitto ry
KANNANOTTO LIIKUNTALAIN UUDISTAMISEEN
Liikunta-alan yrittäjyyden neuvottelukunnalle
1. Yleistä
Suomen Tanssikoulujen Liitto TANSLI ry pitää tärkeänä, että tulevaisuuden liikuntapolitiikassa annetaan määrätietoisesti tilaa monipuoliselle liikuntakulttuurille alan yrittäjyyden edistämisen kautta, koska viimeaikaiset selvitykset osoittavat, etteivät organisoidun liikunnan nykyiset toimintamallit vastaa eri väestöryhmien tarpeita (Liikunta ja tiede 4/12, s. 9). Kilpailutoimintaan perustuva urheilu- ja liikuntakulttuuri ohjaa rahoitusta kapeaan urheilusektoriin samalla kun vain alle 20 % aikuisväestöstä käyttää urheiluseurojen ja liikuntajärjestöjen palveluita (Liikunta ja tiede 4/12, s. 7).
Liikuntatieteellisen Seuran tämän vuoden numerossa 4 siis on julkaistu tutkimuksiin perustuva synteesi tämän hetken liikuntakulttuurista ja kasvavasta liikkumattomuudesta siten, että väestön liikunnallisuuden lisäämiseksi tarvitaan uudenlaista ajattelutapaa palveluiden tuottamiseksi. Kilpailu on aina karsintajärjestelmä myös motivaatiotutkimusten valossa: kilpailu pudottaa heikoimmin menestyvät seurajärjestelmän ulkopuolelle.
Liikuntalain uudistamisessa tulee selkeästi avata mahdollisuus a) väestön omaehtoiseen harrastamiseen ympäristörakentamisen, siis kaavoittamisen ja lähiliikunnan kautta sekä b) liikuntamahdollisuuksien edistämiseen myös alan yrittäjyyden ja terveen kilpailun kautta.
2. Tansli ry:n ehdotuksia lakitekstin uudistamiseksi.
Olemme tehneet seuraavat muutosehdotukset nykyiseen lakiin:
2.1 Liikuntalain 1 luku. Yleiset säädökset. 1. § Lain tarkoitus.
Tämän lain tarkoituksena on edistää kaikkien väestö- ja ikäryhmien liikuntaa, hyvinvointia ja terveyttä, tukea lasten ja nuorten kasvua ja kehitystä liikunnan avulla, edistää kilpa- ja huippu-urheilua ja niihin liittyvää kansalaistoimintaa sekä liikunta-alan yrittäjyyttä.
Lisäksi lain tarkoituksena on liikunnan avulla edistää tasa-arvoa ja suvaitsevaisuutta sekä tukea kulttuurien ja liikuntamahdollisuuksien moninaisuutta ja ympäristön kestävää kehitystä.
2.2 Muutoksen kohtaan Vastuut ja yhteistyövelvoitteet (2. §)
Yleisten edellytysten luominen liikunnalle on valtion ja kuntien tehtävä. Liikunnan järjestämisestä vastaavat sekä liikuntajärjestöt että liikunta-alan yritykset.
Opetusministeriö vastaa liikuntatoimen yleisestä johdosta, kehittämisestä ja yhteensovittamisesta liikunnan yhteistyössä valtionhallinnossa. Alueellisella tasolla nämä tehtävät kuuluvat alueelliselle liikuntatoimelle ja paikallistasolla kunnille.
Kunnan tulee luoda edellytyksiä kuntalaisten monipuoliselle liikunnalle kehittämällä paikallista ja alueellista yhteistyötä sekä terveyttä edistävää liikuntaa, tukemalla kansalaistoimintaa ja liikunta-alan yrittäjyyttä, tarjoamalla liikuntapaikkoja, edistämällä ja tukemalla liikuntapaikkarakentamista ja järjestämällä täydentäviä liikuntapalveluita ottaen huomioon myös erityisryhmät.
3. Perustelut edellisiin lakitekstimuutoksiin.
Lakiteksti velvoittaisi yhteiskuntaa edistämään myös liikunta-alan yrittäjyyttä.
Lisäksi liikuntayritykset tunnustetaan liikuntapalveluiden tuottajina tasavertaisiksi yhdistysten kanssa.
Kunnat velvoitetaan tukemaan tämän mukaan myös yrittäjyyttä sekä edistämään ja tukemaan
liikuntapaikkarakentamista. Tämä avaisi luovia mahdollisuuksia esim. uudentyyppisiin liikunta-
paikkoihin.
Kunnat velvoitettaisiin järjestämään nimenomaan täydentäviä liikuntapalveluita sen sijaan, että ne
nykyisin itse kilpailevat yritysten kanssa. Esimerkiksi tanssi- ja ryhmäliikuntapalveluissa kansalais- opistot kilpailevat estottomasti yksityissektorin kehittämien ja tuottamien palveluiden kanssa.
3. TANSSIKOULUJEN LIITON KANNANOTTO LIIKUNTA-ALAN VEROTUKSEEN
3.1 Yleistä
Olemme kirjelmöineet pitkään ja tuloksetta Kuopion yhdistysverotusyksikön kanssa alamme räikeästä verotilanteesta. Suomessa on jo saatu aikaan erittäin hyviä ja käyttökelpoisia vero-ohjeistuksia, mutta ongelma on, että niitä ei noudateta. Nämä ohjeistukset ovat seuraavat:
1. Verohallinnon verotusohje yleishyödyllisille yhdistyksille ja säätiöille 30.4.2007, löytyy verohallinnon nettisivuilta osoitteessa
http://www.vero.fi/nc/doc/download.asp?id=5478;298999
2. Valtiovarainministeriön yhdistysverotyöryhmän mietintö 31.8.2011 osoitteessa
http://www.vm.fi/vm/fi/04_julkaisut_ja_asiakirjat/01_julkaisut/075_verotus/20090831Yleish/Yleishyoedyllisten_yhteisoejen_tyoeryhmae_NETTI_%2b_KANNET.pdf
3. Valtiovarainministeriön tarkastusvirasto on vuonna 2010 kiinnittänyt huomiota yhdistysten ja säätiöiden veroetuihin ja arvioinut, että näissä maksaa noin miljardin euron verosaatavat.
Liikuntayrittäjyyden neuvottelukunnan olisikin siten vaadittava määrätietoisesti verotasa-arvon toteuttamista EU:n kilpailulainsäädännön ja verohallinnon omien ohjeitten mukaisesti. Erityisesti tanssialalla on viimeisen 10 vuoden aikana tapahtunut kilpailua vääristävä kehitys, jossa yhdistykset järjestävät palvelujen myyntiä veroedun turvin, vaikka niiden toiminta täyttää verohallinnon itsensä määrittävät elinkeinotoiminnan kriteerit. Niiden mukaan toiminta pitää katsoa elinkeinotoiminnaksi, jos se on
- ansiotarkoituksessa tapahtuvaa (jo useat tanssiseurat maksavat palkkioita tai palkkoja)
- jatkuvaa
- laajaan tai laajahkoon asiakaskuntaan suuntautuvaa
- itsenäistä toimintaa, johon sisältyy yrittäjäriski
- harjoitetaan kilpailuolosuhteissa
Olemme järjestönä lähettäneet verohallintoon useita räikeitä esimerkkejä em. asioista, mutta toistaiseksi tuloksetta samalla kun terveitä yrityksiä kuolee epäterveessä kilpailutilanteessa.
Liikunta-alan yrittäjyyden neuvottelukunnan olisi siis voimakkaasti toimittava alan yhtenäisten verokäytäntöjen toteuttamiseksi ja kilpailutilanteen tervehdyttämiseksi EU:n kilpailusäädösten tarkoittamalla tavalla.