Suomen Tanssikoulujen Liitto TANSLI ry
VEROHALLITUKSELLE
Asia:
Yhdistysverotuksen toteuttaminen kilpailutilanteen tasavertaistamiseksi
Taustaksi
Viimeisen 10 vuoden aikana on maamme tanssi- ja liikuntayhdistyksissä käynyt yhä yleisemmäksi elinkeinotoiminnan rinnalla tapahtuva kilpailuva vääristävä tanssi- ja liikuntaryhmien myynti. Pyydämme kohteliaasti, että verohallitus tasavertaistaisi tanssikoulutusta ja tanssikursseja myyvien yhteisöjen verokohtelun siten, että alamme ammatillisen toiminnan edellytykset voisivat säilyä ja kehittyä. Suomessa koulutetaan tanssinopettajia kolmessa ammattikorkeakoulussa, mutta työllistyminen on mahdollista ainoastaan yksityisissä tanssikouluissa, joiden asemasta olemme huolissamme. Erityisesti paritanssin alalla kurssitoiminta on viimeisen 10 vuoden aikana valunut yhdistyksiin , joista suurin osa löytyy Suomen Seuratanssiliiton Susel ry:n nettisivuilta osoitteesta http://www.susel.fi/jasenseurat.php.
Käsityksemme mukaan osa seuroista on jo saatettu arvonlisäveron piiriin, mutta ehdotuksemme on, että kaikki yhdistykset tutkittaisiin ja kaikki samankaltaista kurssitoimintaa myyvät yhdistykset saatettaisiin verollisiksi.
Elinkeinotoiminnan kaltaisen kurssitoiminnan tunnusmerkkejä mielestämme ovat seuraavat toiminnalliset kriteerit, joihin löytyy vastine myös verohallituksen yhdistysverotusta koskevasta ohjeistosta:
- kurssimyynti kohdistuu avoimille markkinoille (esim. Tanssiseura Hurmio, Tampere),
- yhdistykset hyödyntävät samoja liikuntaseteleitä kuin arvonlisäveroa maksavat yritykset,
- yhdistys ei harjoita kilpaurheilua vaan tanssiliikuntapalveluiden myyntiä kuluttajille,
- yhdistys tarjoaa lyhytkurssi- ja viikonloppukurssimyyntiä sekä ulkomaisten vierailijoiden kursseja (useita esimerkkejä),
- yhdistys (esim. Susel ry) tarjoaa koulutusnimikkeellä ohjaajakoulutusta ja täydennyskoulutusta,
- useilla tanssiseuroilla on kehittynyt mittava liikevaihto ja joillakin on vuokrattuna tätä varten oma liiketila (esim. Tanssiseura Hurmio, Tampere),
- useat seurat kilpailevat samalla paikkakunnalla toimivat yrittäjän kanssa (esim. Tampere, Turku, pääkaupunkiseutu, Keski-Suomi)
- seurojen toiminta on säännöllistä, jatkuvaa ja laajentuvaa sekä alan yritystoimintaa karsivaa (esim. Tampereella on kaksi alan yritystä joutunut lopettamaan kurssitoimintansa),
- tanssiseurojen lisäksi myös monet voimisteluseurat tarjoavat samoja tuotenimikkeitä (zumba) kuin esimerkiksi kuntosalit ja yksityiset tanssikoulut.
Toivomuksemme on, että verohallitus ryhtyisi aktiivisiin toimenpiteisiin yhdistysmuodossa harjoitetun tanssi- ja liikunta-alan palvelumyynnin verottamiseksi koko maassa.
Suomen Tanssikoulujen Liitto ry:n puolesta
Raili Laine, pj